Type Here to Get Search Results !

Geography Topic 2 

The Universe


Question 1: What is the study of the Universe called?

   a) Geology

   b) Astronomy

   c) Cosmology

   d) Meteorology

   Answer: c) Cosmology


Question 2: What is the study of heavenly bodies known as?

   a) Geology

   b) Botany

   c) Meteorology

   d) Astronomy

   Answer: d) Astronomy


Question 3: What is the name of our nearest galaxy?

   a) Milky Way

   b) Andromeda

   c) Orion

   d) Vega

   Answer: b) Andromeda


Question 4: What is the name of our galaxy?

   a) Andromeda

   b) Orion

   c) Milky Way

   d) Vega

   Answer: c) Milky Way


Question 5: Who proposed that the Earth is the center of the Universe, and other heavenly bodies revolve around it?

   a) Galileo Galilei

   b) Kepler

   c) Ptolemy

   d) Copernicus

   Answer: c) Ptolemy


Question 6: Who suggested that the sun is the center of the Universe and not the Earth?

   a) Kepler

   b) Ptolemy

   c) Copernicus

   d) Galileo Galilei

   Answer: c) Copernicus


Question 7: Who proposed that the sun is the center of the Solar System and not the entire Universe?

   a) Ptolemy

   b) Copernicus

   c) Kepler

   d) Galileo Galilei

   Answer: c) Kepler


Question 8: In what forms are galaxies found structurally?

   a) Circular and oval

   b) Spherical and cubic

   c) Spiral, Elliptical, and irregular

   d) Hexagonal and pentagonal

   Answer: c) Spiral, Elliptical, and irregular


Question 9: What is the shape of both the Milky Way and Andromeda galaxies?

   a) Elliptical

   b) Irregular

   c) Spiral

   d) Rectangular

   Answer: c) Spiral


Question 10: What are the three main theories regarding the origin and evolution of the Universe?

    a) Geocentrism, Heliocentrism, and Steady State

    b) Big Bang theory, Steady state, and The pulsating theory

    c) Ptolemaic model, Copernican model, and Newton's theory

    d) Plate tectonics, Evolution, and Quantum mechanics

    Answer: b) Big Bang theory, Steady state, and The pulsating theory


Question 11: Who proposed the Big Bang Theory?

    a) Isaac Newton

    b) Albert Einstein

    c) Georges Lemaître

    d) Stephen Hawking

    Answer: c) Georges Lemaître


Question 12: What are electrically charged gases called?

    a) Neutrons

    b) Electrons

    c) Plasma

    d) Protons

    Answer: c) Plasma


Question 13: What does SSSB stand for in the context of space science?

    a) Stellar Systems and Solar Bodies

    b) Solar System Science Bureau

    c) Small Solar System Bodies

    d) Space Shuttle System Base

    Answer: c) Small Solar System Bodies


Question 14: Who is credited with discovering the structure of the solar system?

   a) Johannes Kepler

   b) Galileo Galilei

   c) Isaac Newton

   d) Nicolaus Copernicus

   Answer: d) Nicolaus Copernicus


Question 15: What does our solar system consist of?

   a) The Sun and eight planets

   b) The Sun and its satellites

   c) The Sun, eight planets, satellites, five dwarf planets, asteroids, comets, dust, and gas

   d) The Sun and the Moon

   Answer: c) The Sun, eight planets, satellites, five dwarf planets, asteroids, comets, dust, and gas


Question 16: Approximately, what is the estimated size of our solar system in Astronomical Units (AU)?

   a) About 1 AU

   b) About 25 AU

   c) About 50 AU

   d) About 10'5 AU

   Answer: d) About 10 to the power 5 AU



THANK YOU

https://t.me/ossscc

Post a Comment

0 Comments